Banner Wild BBQ

Tips en Tricks voor een geslaagde Winter BBQ

Vaak krijg ik de vraag of we in de Winter ook nog barbecueën en waar er dan allemaal aan gedacht moet worden. Na uitgebreide gesprekken over dit onderwerp leek het me een goed idee om mijn ervaringen op dit gebied met jullie te delen.

Weer en Winter Barbecue

Het eerste waar ik me zelf altijd druk over maak is het weer. Elk weertype heeft zijn eigen invloed op de barbecue. In de winter is dit vooral de buitentemperatuur. Op zichzelf hoeft dit natuurlijk geen probleem te zijn. Als er geen wind staat kun je de temperatuur van je barbecue nog prima onder controle houden.

Dit is natuurlijk anders als er een wind staat en al die koude lucht constant over de BBQ heen gaat. Daarvoor heb ik zelf 2 hittebestendige party tenten. Zelf kan je dit natuurlijk makkelijker oplossen door een stukje wind vrije tuin te vinden of een zeil te spannen om de wind tegen te houden.

Hittebestendige Partytent voor Winter BBQ

Maar is een Winter BBQ niet veel te koud?

Vuren bij de Winter BBQ
Buiten de temperatuur van de barbecue is het natuurlijk ook bijzonder prettig als je rekening houdt met het comfort van jezelf en de gasten.
Dit los ik zelf altijd op met vuurschalen die zorgen dat er altijd voldoende vuur voor warmte is. Natuurlijk kun je hiervoor ook makkelijk heaters gebruiken. Deze heb je op gas en op stroom.

Daarnaast is het altijd wijs om te kijken wat je zelf aan gaat trekken. Het is met zoveel vuur om je heen natuurlijk zonde om de verkeerde kleding aan te hebben. Er zullen vast en zeker vonken komen van het vuur of de BBQ. Zelf trek ik altijd mijn kokskleding en leren schort aan, met wat extra kleding daar onder. Op deze manier kan mijn kleding niet kapot gaan en blijf ik het wel lekker warm hebben.

Voor een Winter Barbecue zijn hittebestendige handschoenen erg handig. Zo krijg je het niet koud en kun je nog steeds makkelijk spelen met al het vuur om je heen. Zeker bij koken is het namelijk niet fijn om te werken met koude handen!

Bonustip: Hotpacks. Deze kun je in je zakken doen, om als je het koud krijgt je handen snel weer warm te laten worden.

Kookapparatuur en sfeer bij een Winter BBQ

In de winter is het leuk om te gaan kijken naar alternatieve manieren om dingen te maken met de BBQ. Ik heb altijd minimaal twee vuren aan staan en vind het daarnaast ook leuk om dingen als heksenketels (ook wel driepoten genoemd) uit de kast te halen. Een heksenketel is een grote pan die je boven het vuur kan hangen met behulp van drie stangen, die in een wigwam vorm aan elkaar gemaakt zijn. De pan hangt daar vervolgens aan een haak boven.

Super leuk om een keer je hachee of je klapstuk voor bij de hutspot in te maken. Gepofte aardappels met gegrilde wortels en uien bijvoorbeeld. Natuurlijk staat het ook altijd gezellig om er warme chocolade melk of je gluwhein in te maken. Zo kan iedereen die trek heeft zelf zijn drankje uit de ketel scheppen. Daarbij geeft dat je een goede reden hebt om je te verkleden als heks en met een pollepel in de pan te roeren!

Naast de heksenketel doet ook de Dutch Oven het erg goed bij een Winter Barbecue. Dit is een gietijzeren pan of schaal boven een vuur, waar je kolen op kunt leggen. Hierdoor wordt de pan zowel van boven als van onderen verwarmd en zal dus ook weinig last hebben van de buitentemperatuur. In een Dutch Oven kun je bijvoorbeeld een heerlijke Osso Bucco (Kalfsschenkel op Milanese wijze) of Coq au Vin maken. Ook hartige taarten en zelfgebakken brood zijn hier geweldige gerechten voor.

Heksenketel

Ingrediënten bij een Winter BBQ

Vlees op de wild barbecue
Seizoensgroenten zijn misschien nog wel het belangrijkste onderdeel van een geslaagde Winter Barbecue. Het enige moment in het jaar dat je kunt barbecueën met seizoensgroenten en wild producten. Deze combinaties zetten je altijd weer aan het denken over hoe je deze kunt garen op de BBQ.

Pastinaak poffen en met cranberrysaus serveren, of toch pompoenen vullen met bospaddestoelen en knolselderij. Of gooi eens een biet in de kolen en wacht tot deze rondom zwart is (af en toe draaien). Haal daarna het zwarte er van af en proef dan de biet. Zoveel anders als dat je hem kookt maar o zo lekker!

Zo zijn de mogelijkheden van verschillende seizoensgroenten op de barbecue eindeloos. Het laat je creatief denken, omdat je jezelf dwingt om af stappen van de groenten waar je in het zomer seizoen mee zou spelen.

Uiteraard blijft het een BBQ, dus met alleen groenten komen we niet zo ver. Gelukkig is ook met vlees erg leuk te combineren in de wintermaanden. Pulled pork hebben de meeste BBQ liefhebbers al eens gedaan. Prachtig stukje vlees om mee te leren Low n Slow barbecueën. Maar wat dacht je van wild zwijns- of herten pulled pork? Of hele konijnruggetjes van de BBQ? De mogelijkheden zijn, net als bij seizoensgroenten, bijzonder uitgebreid, zeker als je je gaat verdiepen in wat er per seizoen verandert op vleesgebied.

Ook geïnteresseerd in een Winter BBQ?

Wil je ook eens barbecueën in de winter, maar heb je geen zin om het allemaal zelf te doen? Kijk dan eens op onze Wild BBQ pagina en misschien kom ik binnenkort wel bij jou de koude dagen opvrolijken!