
Tips en Tricks voor een geslaagde Winter BBQ
Vaak krijg ik de vraag of we in de Winter ook nog barbecueën en waar er dan allemaal aan gedacht moet worden. Na uitgebreide gesprekken over dit onderwerp leek het me een goed idee om mijn ervaringen op dit gebied met jullie te delen.
Weer en Winter Barbecue
Dit is natuurlijk anders als er een wind staat en al die koude lucht constant over de BBQ heen gaat. Daarvoor heb ik zelf 2 hittebestendige party tenten. Zelf kan je dit natuurlijk makkelijker oplossen door een stukje wind vrije tuin te vinden of een zeil te spannen om de wind tegen te houden.

Maar is een Winter BBQ niet veel te koud?

Dit los ik zelf altijd op met vuurschalen die zorgen dat er altijd voldoende vuur voor warmte is. Natuurlijk kun je hiervoor ook makkelijk heaters gebruiken. Deze heb je op gas en op stroom.
Daarnaast is het altijd wijs om te kijken wat je zelf aan gaat trekken. Het is met zoveel vuur om je heen natuurlijk zonde om de verkeerde kleding aan te hebben. Er zullen vast en zeker vonken komen van het vuur of de BBQ. Zelf trek ik altijd mijn kokskleding en leren schort aan, met wat extra kleding daar onder. Op deze manier kan mijn kleding niet kapot gaan en blijf ik het wel lekker warm hebben.
Voor een Winter Barbecue zijn hittebestendige handschoenen erg handig. Zo krijg je het niet koud en kun je nog steeds makkelijk spelen met al het vuur om je heen. Zeker bij koken is het namelijk niet fijn om te werken met koude handen!
Bonustip: Hotpacks. Deze kun je in je zakken doen, om als je het koud krijgt je handen snel weer warm te laten worden.
Kookapparatuur en sfeer bij een Winter BBQ
Super leuk om een keer je hachee of je klapstuk voor bij de hutspot in te maken. Gepofte aardappels met gegrilde wortels en uien bijvoorbeeld. Natuurlijk staat het ook altijd gezellig om er warme chocolade melk of je gluwhein in te maken. Zo kan iedereen die trek heeft zelf zijn drankje uit de ketel scheppen. Daarbij geeft dat je een goede reden hebt om je te verkleden als heks en met een pollepel in de pan te roeren!
Naast de heksenketel doet ook de Dutch Oven het erg goed bij een Winter Barbecue. Dit is een gietijzeren pan of schaal boven een vuur, waar je kolen op kunt leggen. Hierdoor wordt de pan zowel van boven als van onderen verwarmd en zal dus ook weinig last hebben van de buitentemperatuur. In een Dutch Oven kun je bijvoorbeeld een heerlijke Osso Bucco (Kalfsschenkel op Milanese wijze) of Coq au Vin maken. Ook hartige taarten en zelfgebakken brood zijn hier geweldige gerechten voor.

Ingrediënten bij een Winter BBQ

Pastinaak poffen en met cranberrysaus serveren, of toch pompoenen vullen met bospaddestoelen en knolselderij. Of gooi eens een biet in de kolen en wacht tot deze rondom zwart is (af en toe draaien). Haal daarna het zwarte er van af en proef dan de biet. Zoveel anders als dat je hem kookt maar o zo lekker!
Zo zijn de mogelijkheden van verschillende seizoensgroenten op de barbecue eindeloos. Het laat je creatief denken, omdat je jezelf dwingt om af stappen van de groenten waar je in het zomer seizoen mee zou spelen.
Uiteraard blijft het een BBQ, dus met alleen groenten komen we niet zo ver. Gelukkig is ook met vlees erg leuk te combineren in de wintermaanden. Pulled pork hebben de meeste BBQ liefhebbers al eens gedaan. Prachtig stukje vlees om mee te leren Low n Slow barbecueën. Maar wat dacht je van wild zwijns- of herten pulled pork? Of hele konijnruggetjes van de BBQ? De mogelijkheden zijn, net als bij seizoensgroenten, bijzonder uitgebreid, zeker als je je gaat verdiepen in wat er per seizoen verandert op vleesgebied.
Ook geïnteresseerd in een Winter BBQ?
Wil je ook eens barbecueën in de winter, maar heb je geen zin om het allemaal zelf te doen? Kijk dan eens op onze Wild BBQ pagina en misschien kom ik binnenkort wel bij jou de koude dagen opvrolijken!